Mânăstirea Sfânta Ana
Construită din lemn pe Dealul Moșului, un loc care oferă o panoramă excelentă asupra Orșovei și a împrejurimilor, mânăstirea Sfânta Ana a fost fondată de Pamfil Șeicaru , un jurnalist luptător în Primul Război Mondial , și care a dorit să își exprime recunoștința în fața lui Dumnezeu pentru că a scăpat cu viață , după ce fusese îngropat de viu de o bombă alături de colegul său Petre Găvănescu . Pentru faptele sale de vitejie jurnalistului i s-a acordat titlul de Cavaler al Ordinului ,,Mihai Viteazu''
Mânăstirea a fost ridicată într-e anii 1936- 1939 în stilul bisericilor tradiționale din lemn.
În centrul ansamblului se află biserica iar de o parte, și alta chiliile.
Ansamblu având forma literei U.
Mânăstirea are hramul Sfânta Ana după numele mamei ctitorului ei.
Ridicarea mânăstirii a fost precedată de construirea unui drum de acces pietruit prin pădure denumit ,,Drumul Eroilor''care urcă din centru Orșovei până în curtea mânăstirii.
De-a lungul drumului se găseau șapte troițe și bănci sculptate în lemn de stejar pe care erau scrise dedicații pentru regimentele care au participat la lupta de la Alion , Cerna, și Orșova din perioada August -Noiembrie 1916.
Troițele însă s-au deteriorat dispărând toate până în 1960.
În timpul perioadei comuniste pictura interioară a fost ștearsă, mânăstirea pierzându-și utilitatea sa sacramentală aici funcționând pe rând un sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoză, o tabără școlară dar și recepția unui hotel.
După decembrie momentul 1989 , Biserica a fost resfințită în 2 decembrie 1990 după aceea intrând într-un proces de reabilitare.
într-e anii 1995-1996 a fost adăugat turnul clopotniță, dar a fost deschis și muzeul mânăstirii dedicat lui Pamfil Șeicaru. AUTOR REDACTOR SEF FONDATOR CARANDA DANIEL
Comentarii
Trimiteți un comentariu