Mânăstirea Sfânta Ana


Construită din lemn pe Dealul Moșului, un loc care oferă o panoramă excelentă asupra Orșovei și a împrejurimilor, mânăstirea Sfânta Ana a fost  fondată  de Pamfil Șeicaru , un jurnalist luptător în Primul Război Mondial , și care  a dorit să își exprime recunoștința în fața lui Dumnezeu pentru că a scăpat cu viață , după ce fusese îngropat de viu de o bombă alături de colegul său Petre Găvănescu . Pentru faptele sale de vitejie jurnalistului i s-a acordat titlul de Cavaler al Ordinului ,,Mihai Viteazu''   

Mânăstirea a fost ridicată într-e anii 1936- 1939 în stilul bisericilor tradiționale din lemn. 

În centrul ansamblului se află biserica iar de o parte, și alta chiliile.  

Ansamblu având forma literei U. 

 Mânăstirea are hramul Sfânta Ana după numele mamei ctitorului ei. 

  Ridicarea mânăstirii a fost precedată de construirea unui drum de acces pietruit prin pădure denumit ,,Drumul Eroilor''care urcă din centru Orșovei până în curtea mânăstirii. 

De-a lungul drumului se găseau șapte troițe și bănci sculptate în lemn de stejar pe care erau scrise dedicații pentru regimentele care au participat la lupta de la Alion , Cerna, și Orșova din perioada August -Noiembrie 1916. 

Troițele însă s-au deteriorat dispărând toate până în 1960. 

În timpul perioadei comuniste pictura interioară a fost ștearsă, mânăstirea pierzându-și  utilitatea sa sacramentală aici funcționând pe rând un sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoză, o tabără școlară dar și recepția unui hotel.

După decembrie momentul 1989 , Biserica a fost resfințită în 2 decembrie 1990 după aceea intrând într-un proces de reabilitare. 

într-e anii 1995-1996 a fost adăugat turnul clopotniță, dar a fost deschis și muzeul mânăstirii dedicat lui Pamfil Șeicaru. AUTOR  REDACTOR  SEF  FONDATOR  CARANDA DANIEL  

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Orșovenii știu să petreacă

ORȘOVA LA RĂSCRUCE DE DRUMURI

La Orșova doar natura și foarte puțin omul mai aduc ceva nou