ISTORIA ȘCOLI ORȘOVENE 11.Septembrie 2023 UN NOU AN ȘCOLAR LA ȘCOALA PAMFIL ȘEICARUL DIN ORȘOVA
Activitate didactică din municipiul Orșova județul Mehedinți este atestată la anul 1660 în vremea stăpânirii otomane când la Orșova apar primele trei școli: Un Seminar mahomedan, și o școală elementară. La 1 noiembrie 1830 este inaugurată școala particulară grecească, iar în 1836 este înfințată școala cu trei clase cu predare în limba germană numită „Unterschule”. La 18 decembrie 1874 s-a deschis la Orşova „Şcoala superioară poporală de stat pentru băieţi”, care în 1880 se transformă în „Şcoala civilă de băieţi”. În anul 1886 se deschide şi „Şcoala civilă particulară de fete”, devenită instituţie de stat în 1908. Ambele şcoli erau însă cu predare în limba maghiară. În toamna anului 1919, după Unirea de la 1 Decembrie 1918, „Şcoala civilă” devine şcoală românească. Într-o regiune cu o populaţie în întregime românească, cum era în jurul Orşovei, graiul românesc s-a auzit şi sub odioasa stăpânire maghiară. Dascălii noştri români au rezistat şi şi-au primit răsplata, sufletele lor au rămas neatinse de falsele învăţături ale istoriei maghiare. În primii ani de stăpânire românească, cadrele didactice au muncit cu multă râvnă, organizând cursuri de limba română pentru populaţia minoritară şi contribuind din plin la promovarea a tot ceea ce era românesc.
În anul 1925 cele două şcoli civile s-au transformat în gimnazii, acestea unindu-se în 1933 şi formând „Gimnaziul mixt”. An de an numărul elevilor sporea şi pentru a-i cuprinde pe toţi a fost construită o nouă clădire, unde şcoala a funcţionat până la strămutarea în noua Orşova. Odată cu construcţia Sistemului Hidroenergetic şi de Navigaţie „Porţile-de-Fier”, oraşul vechi începe să fie strămutat pe noile amplasamente.
În anul 1969 se inaugurează școala din zona de nord a oraşului. De care cu multă dragoste și nostalgie ne amintim fă când o călătorie în timp cu ochii minții remorez și acum data de 15 septembrie a anului 1997, când pe o ploaie rece de toamnă pe coridorul de la parterul Școlii Gimnaziale cu clasele I-VIII din Orșova Domnul profesor pe atunci director Cernea Florin profesor de Educație Fizică și Sport la școala mai sus amintită împreună cu Domnul Direcctor Adjunct Eugen Coifan anunțau clase și domnii învățători și diriginți.
îmi amintesc că erau clase a-I-a până la litera H în care eram și eu.
După acel moment pentru că în Orșova nu exista decât o singură (până în anul 2006),clasele l-lV învățau o parte a clădirii fostului internat al Liceului de Marină din Orșova.
Aici am petrecut cei mai frumoși ani ai copilăriei și ai școlii.
Reamintindu-mi cu drag de o parte dintr-e foștii mei învățători și profesori care mi-au fost ca niște părinți reamintindu-mi aici pe:
Domnișoara învățătoare Nițu Lucia 1996-1997 clasa a-l-a H
Doamna învățătoare Neagoie Antoaneta Clasa a -ll-a H 1997-1998
Domnișoara învățătoare pe atunci Cosma Cristina actul Anescu Cristina clasa a-lll-a, H 1998 - 1999 (care mi-a fost ca o mamă)
Doamna Învățătoare Burileanu Maria (care mi-a fost ca o mamă) CLASA a- IV-a B 1999-2000.
Începutul unui nou mileniu (anul 2000) a adus cu sine începutul pentru mine ÎNCEPUTUL CICLULUI ȘCOLAR GIMNAZIAL Acum pășeam pentru prima oară în Școala cu clasele I-VIII Orșova
În clasa a -V-a E Diriginte Stuparul ȘTEFAN
Îmi amintesc aici de D-na PROFESOR DOINA STUPARU PROFESOR DE EDUCAȚIE MUZICALĂ
D-na PROFESOR NĂNESCU PARASCHEVA PROFESOR DE LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ
Daama Profesor de LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ DRĂGHICI ANA
DOMUL PROF DE GEOGRAGFIE REGRETATUL ȘTEFĂNESCU ALEXANDRU
Domul PROF DE EDUCAȚIE PLASTICĂ ȘI DESEN REGRETATUL DOMN PROF BRRĂTEANU
D-na Profesor de Educație Muzicală Mihal Maria
D-na Profesor de Geografie Dirigintă Icobescu Maria
D-L Prof de iSTORIE BĂRBĂȚAN
D-L Prof de istorie Moșneanu
Domnul PROFESOR DE LIMBA FRANCEZĂ IORDACHE VALENTIN
Domnul Profesor DE LIMBA FRANCEZĂ CRISTESCU LUCIAN
Doamna Profesor de LIMBA ENGLEZĂ MUȘAT SIMONA
Doamna Prof de CHIMIE ȘI FIZICĂ CRISTESCU CORINA
Doamna PROF DE MATEMATICĂ FOST DIRECTOR JANETA MEGAN
Și de alți foști profesori și foști colegi pe care poate i-am omis din greșeală. TEOLOG ȘI JURNALIST Caranda Daniel Fost Elev al ȘCOLI CU CLASELE I-VIII PAMFIL ȘEICARU DIN ORȘOVA
Comentarii
Trimiteți un comentariu